Psykiatri

Der er ingen tvivl om, at psykiatrien har brug for massiv investering, i mange år. De fleste af os har på et eller flere tidspunkter i vores liv kontakt med eller selv brug for hjælp fra psykiatrien, det gælder også mig selv.

Jeg har læst det faglige oplæg Sundhedsstyrelsen har lavet, og det er virkelig godt og gennemarbejdet.

Det er umuligt for mig at nævne alt hvad der er behov for; lettere adgang til diagnosticering, flere sengepladser, flere medarbejdere, og meget mere. 

Skal jeg vælge nogle få opmærksomhedspunkter, så skal det være, at det er vigtigt med støtte i tiden efter eller imellem indlæggelser, og på den måde blive bedre i stand til, at håndtere sit liv, altså; man er ikke rask bare fordi man er udskrevet!

En anden vigtig ting at huske er, at inddrage pårørende/netværk i helbredelsen. I dag bruger for mange pårørende deres energi på at kæmpe for den syge. 

Det kan have stor betydning, for både den syge og pårørende, at være en del af vejen mod at blive rask. 

Det er vigtigt, at vi bliver bedre til, at snakke om psykisk sygdom, og at vi har fokus på, hvordan det er muligt at få et godt liv – og så er der hele snakken om hvordan vi får et langt mere rummeligt arbejdsmarked….


Klima og Miljø

Vi har en vigtig opgave i at løse klimakrisen, vi skal gå forrest og sikre en bæredygtig verden for de kommende generationer. Vi har i Danmark en væsentlig rolle i at bidrage til at løse den opgave. Vi skal nå målet om 70% CO2-reduktion.

Vi har meget at bidrage med, alle vores indsatser lokalt er vigtige, udover at de hjælper os til at nå målet (og vise resten af verden, at det kan lade sig gøre), så starter meget innovation her.

I Danmark har vi historisk set viden og ressourcer til at udvikle løsninger som flytter noget i hele verden. Det mest kendte eksempel er selvfølgelig vindmøller. 

Vi har i Danmark vedtaget en ambitiøs klimalov. Det var modigt og nødvendigt. Det er ikke normalt i politik, at vedtage noget og samtidig sige ærligt, at vi ikke endnu ved hvordan vi skal nå målet. Det presser os til at accelerere den grønne omstilling, og det er der hårdt brug for.

Her i Østjylland er vi blandt andet gode til løsninger der har med vand at gøre, og har en række virksomheder som kan bidrage med løsninger globalt.

Jeg vil arbejde for, at vi bliver foregangsland for resten af verden.

Børn og Folkeskolen

Vi har kun en barndom, og vi tager de første år med os resten af livet. Mange, børn og familier, har brug for hjælp og støtte for at få en bedre opvækst. 

For mig er den indsats der er behov for, en investering. En investering i bedre liv, bedre mulighed for at få uddannelse, undgå kriminalitet, og hjælp til at bryde negativ social arv.

Jeg vil arbejde for, at vi giver den hjælp som er den rigtige for hvert enkelt menneskes situation. 

De medarbejdere som arbejder med både børn før og i skolealderen har stor faglighed, den skal vi have mod til at lade dem bruge mere end i dag.

For mig er folkeskolen en grundsten i vores samfund. Jeg mener vi har brug for bedre resultater med vores folkeskole end det vi ser i dag.

Alt for mange afslutter i dag folkeskolen med for dårlige færdigheder, og en følelse af ikke at være god nok. For mange læser, skriver og regner for dårligt efter at have afsluttet folkeskolen.

Det skal vi gøre bedre, og det kan vi. 

Vi har dygtige lærere, som brænder for deres fag, for folkeskolen og for eleverne.

Jeg mener også folkeskolen i langt højere grad skal imødekomme de elever som lærer bedre med en mere praktisk undervisning. 

Erhvervsuddannelser – og det at være faglært

Min egen erhvervsuddannelse har givet mig et utroligt spændende arbejdsliv, med masser af muligheder. Når der tales om erhvervsuddannelser siges det tit samtidig, at ‘man altid kan læse videre’ – det er også helt rigtigt. Det er tankevækkende, at vi ser det sådan. Det er at se ned på det at være faglært – og forblive faglært. Rigtig mange mennesker arbejder hele deres arbejdsliv i den branche de er udlært indenfor, og er glade for det. Det bør vi være glade for, det er vigtigt arbejde, uanset om du er i den offentlige- eller private sektor!

I fremtiden har vi brug for, at langt flere tager en erhvervsuddannelse, både i håndværksfagene og sundheds- og plejefagene.

Jeg ønsker mig også at vi – igen – får mere prestige i at tage en erhvervsuddannelse. Det kræver blandt andet at vi styrker og udbygger erhvervsuddannelserne, det kræver massive investeringer. Det er vigtigt, at det er muligt at tage en erhvervsuddannelse også udenfor de større byer. Det giver mulighed for, at uddanne sig senere i livet,mens du har familie. Vi ved også, at de som tager en erhvervsuddannelse normalt ikke rejser så langt for at uddanne sig, som de der søger på universitet. 

Endelig er det vigtigt at du kan få en praktikplads når du begynder på en erhvervsuddannelse. Jeg forstår godt det har betydning for motivationen til at begynde på en uddannelse, hvis det er usikkert, om du kan gøre den færdig. Det skal vi sikre politisk i samarbejde med erhvervslivet – det er i vores alles interesse, og en fælles opgave.

Jeg vil arbejde for en national plan for erhvervsuddannelserne; som blandt andet indeholder plan for hvordan udvikling, kvalitet, praktikpladser og ikke mindst tilpasning af uddannelserne til at bidrage til klimaet sikres. Jeg vil også arbejde for, at vi får erhvervsuddannelser tættere på udenfor de større byer. Det er vigtigt for at kunne rekruttere medarbejdere, både for offentlige og private arbejdsgivere i fremtiden.

Ulighed i uddannelse

I Danmark har vi en problematisk ulighed i forhold til hvem og hvilke uddannelser vi gennemfører. 

Vi ved, at hvis du er barn af ufaglærte forældre, så vil du med størst sandsynlighed heller ikke selv få en uddannelse.

Vi siger i Danmark, at vi har lige adgang til uddannelse. Det er også sandt, men det har vi ikke i praksis. Vi har brug for, at alle får det bedste ud af deres evner. Det har vi både fordi det giver værdi for vores samfund, men mest fordi det giver bedre liv for det enkelte menneske.

Vi skal være bedre til at støtte børn og unge i deres valg af uddannelse. Jeg mener alle skal have ret til uddannelsesvejledning, i modsætning til i dag.

Arbejdsmarked

For mig er det vigtigt at vi forbedrer vilkårene på vores arbejdsmarked. For eksempel har vi på det danske arbejdsmarked et højt sygefravær. Det er arbejdsgivernes ansvar at vi har et godt arbejdsmiljø, det skal der ikke være nogen tvivl om.

Det betyder ikke at vi ikke kan og skal bruge lovgivning til at understøtte og motivere arbejdsgiverne.

Der kan være mange muligheder, men man kan overveje at indføre noget der ligner det BST vi engang havde, hvor der tilbydes både forebyggelse og hjælp ifm sygefravær, man kan også overveje refusion i trappemodel. Det er et stort område, med mange store gevinster, både for den enkelte lønmodtager og for vores samfund. Løsningerne skal findes i samarbejde med arbejdsgiverne og i brede aftaler så de holder i mange år.

Land og by

Vi har brug for en bedre sammenhæng mellem landdistrikter og større byer i Danmark.

Det er vigtigt at gøre det mere attraktivt at bo i de mindre byer og landområder. For at fastholde og styrke bosætningen er det vigtigt at der både er jobs og mulighed for uddannelse, særligt ungdoms- og erhvervsuddannelse.

Det er vigtigt for mig, at vores velfærdssamfund også er til stede for borgerne udenfor de store byer. Det er nødvendigt for, at give den nødvendige tryghed for os der bor udenfor de større byer.

Mange tror, at os der bor i Skanderborg og Odder ikke har de udfordringer der ligger i at ‘bo på landet’, det har vi, og det vil jeg rette fokus på, og arbejde for at løse. Oplagte områder kunne være kollektiv trafik, skoler og ungdoms- og erhvervsuddannelser.

Fællesskaber, trivsel og ensomhed

Det gør mig bekymret at opleve, at flere og flere i vores land føler sig ensomme og ikke trives. Det er der med garanti mange grunde til. Det er vigtigt at lytte til, og tage alvorligt. Noget så komplekst, kan ikke løses simpelt. Der er for eksempel forskel på, om vi ser på børn, unge eller voksne om vi bor på landet eller i en by. 

Vi skal finde løsninger i vores uddannelsessystem, så unge ikke føler sig så utilstrækkelige som i dag. Vi skal sørge for at der er bedre rammer om vores børns liv, og vi skal have flere med i det største fællesskab – arbejdsmarkedet. Jeg savner et mere rummeligt arbejdsmarked, et arbejdsmarked hvor der er plads til mennesker med handicaps og særlige behov. Det giver værdi for hver enkelt menneske, men også for os som samfund. Vi har meget at lære hinanden, og af hinanden, og det har vi mistet de senere år.

Kattegatforbindelse

Nu er Kattegatforbindelsen ‘skudt til hjørne’ – heldigvis. Jeg synes nu alligevel du skal vide hvad min holdning til den er. Grundlæggende mener jeg en kattegatforbindelse er en dårlig ide.

For mig står det klart, at forbindelsen ikke er et forslag opfundet til gavn for os lokale borgere, hverken på Samsø eller i Hou/Odder-området, eller i Skanderborg.

Derudover er der hensynet til klimaet, hvor jeg heller ikke kan se forbindelsen give nogen mening.

Skulle ideen komme op af skuffen igen, vil jeg arbejde imod den, og kommer der et flertal for den, så vil jeg arbejde for den ‘mindst dårlige løsning’ i dialog med alle interesserede som bor her. For mig er det helt naturligt, at snakke med lokale, både politikere og andre borgere, og på den måde samle flest mulige synspunkter og input fra de som bliver berørt.

Hvis forbindelsen besluttes, mener jeg det er nødvendigt, at der er togforbindelse som en del af løsningen.


Min jomfrutale i Folketinget

Min jomfrutale i Folketinget